Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kypros sai tukipakettinsa

 
-
(AFP/Lehtikuva)
Rakkauden ja kauneuden jumalatar Afroditen saaren Kyproksen tukipaketista päästiin sopuun aamuyön tunteina.

Tukipaketti on suuruudeltaan edelleen kymmenen miljardia euroa. Samalla saatiin aikaan sopu Kyproksen toiseksi suurimman pankin Laikin uudelleenjärjestelystä. Laikin kaikki alle 100 000 euron talletukset siirretään uuteen pankkiin, jonka on määrä toimia Kyproksen suurimman rahoituslaitoksen Bank of Cyprusin alaisuudessa.

Laikiin jäävistä varoista otetaan osa tukipaketin vakuudeksi. Laikin suurtallettajilta otetaan noin 4,2 miljardia euroa. Bank of Cyprusin talletusvero jäi vielä auki, ja siitä on tarkoitus sopia tulevina viikkoina EU:n, EKP:n, IMF:n ja Kyproksen neuvotteluissa. Alle 100 000 euron talletuksiin ei kosketa, koska EU:n talletussuojan raja on kyseinen 100 000 euroa.

Euroopan unioni, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälisen valuuttarahasto IMF vaativat Kyprokselta aiemmin tukipaketin ehdoksi 5,6 miljardin euron haalimista kasaan talletusverolla.

Nyt sorvattu paketti ei enää mene Kyproksen parlamentin käsittelyyn, joka jo kertaalleen kaatoi sen. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan parlamentin äänestystä ei tarvita, koska kyseessä ei ole enää talletusvero, vaan pankkien järjesteleminen.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde kehui tuoreeltaan euroryhmässä aikaan saatua sopimusta.

- Saavutettu sopimus on hyvä, koska se suojaa alle 100 000 euron talletukset, rajoittaa toimet kahteen ongelmallisimpaan pankkiin ja jakaa tasapuolisesti taakan EU:n ja Kyproksen välillä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita