Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Jyrki Kataiselle sääntöjen noudattaminen on EU:n ykkösteesi

 
-
kuvan_nimi
Jyrki Katainen. (Lehtikuva/Jussi Nukari)
Euroopan unionissa Suomelle sopii pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan rooli, joka korostaa maltillista, integraatio-myönteistä keskilinjaa.

Jyrki Kataisen mielestä olisi väärin, jos talouskriisin hoito värittäisi koko kuvan siitä, mitä alueellinen integraatio voisi Euroopassa tarkoittaa.

- EU ei ole vain vapaakauppa-alue, vaan se on ihan perustellusti arvoyhteisö, Katainen sanoi valtioneuvoston kanslian ja Ulkopoliittinen instituutin järjestämässä seminaarissa Helsingissä tiistaina.

Katainen muistutti, että talouskeskustelut ovat nostaneet esiin ääripäät ja ekstremistit hallitsevat keskustelua. Suomelle sopii hänen mielestään rooli, joka korostaisi maltillista, integraatio-myönteistä keskilinjaa.

Katainen luetteli myös 10 teesiä, joille kaikille hän määritteli avainsanaksi "reilu integraatio". Aivan ensimmäiseksi hän otti esiin sääntöjen noudattamisen tärkeyden.

- Kun puhumme sääntöjen noudattamisesta, me puolustamme demokratiaa, hän muistutti.

Sääntöjen noudattaminen johtaa hänen mukaansa automaattisesti myös vahvempaan Eurooppaan.

Jyrki Katainen haluaisi olla rakentamassa maltillista integraatio-myönteistä keskilinjaa reilun integraation periaatteiden mukaan. Kataisen unionissa jäsenvaltiot hoitavat kotiläksynsä, ja jokaiselta pitää voida odottaa sääntöjen noudattamista.

- Tarvitsemme paljon konkretiaa ja käytännönläheistä toimintaa saman aikaan kun pidämme kiinni siitä, että Euroopan integraatio perustuu yhteiselle arvopohjalle ja unioni on myös arvoyhteisö, hän muistutti lopuksi.


Kataisen teesit
  1. 1) Sääntöjen noudattaminen
  2. 2) Ei tarvetta suurille institutionaalisille uudistuksille
  3. 3) Vahva Eurooppa muodostuu vahvoista talouksista
  4. 4) Sisämarkkinoiden syventäminen
  5. 5) Pankkiunionin kehittäminen
  6. 6) Vapaakauppasopimukset tärkeitä
  7. 7) Energiamarkkinoiden integraation syventäminen
  8. 8) Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, missä paljon voidaan tehdä yhteistyössä
  9. 9) Oikeusvaltioperiaatteiden ja perusoikeuksien vahvistaminen
  10. 10) Laajentuminen aktiivisena osana integraation tulevaisuuttaVain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita