Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Björn Wahlroos: Ei Euroopan parlamentti ole mikään parlamentti

 
-
bjorn wahlroos_lehtikuva_mikko_stig_240810
Björn Wahlroos. (Lehtikuva/Mikko Stig)
Liike-elämän vaikuttaja Björn Wahlroos muistuttaa, ettei Euroopan parlamentissa noudateta parlamentarismia.

Björn Wahlroos on kirjoittanut Euroopan parlamentista Ajatuspaja Liberan sivuille otsikolla "Teiniliiton vuosikokous". 

Wahlroos muistuttaa EU-parlamentin kieltäneen meiltä nuuskan ja hehkulamput, säätäneen rikkidirektiivin sekä vaikeuttaneen susikannan pitämistä kurissa.

Häntä kismittävät parlamentin nyt pankkiirien bonuksille asettamat rajat, jotka rikkovat Iso-Britannian elintärkeää intressiä vastaan.

Wahlroos kysyy, miksi näitä päätöksiä syntyy.

- Vastaus löytyy ymmärtääkseni Euroopan parlamentista itsestään. Nimi "parlamentti" johtaa nimittäin helposti harhaan. Se saa meidät ajattelemaan parlamentarismia, valtio-oikeudellista periaatetta, jonka mukaan hallituksen on nautittava eduskunnan tai parlamentin luottamusta, Björn Wahlroos kirjoittaa.

Hänen mukaansa EU:ssa ei kuitenkaan noudateta parlamentarismia, vaan unionin hallitus eli komissio on jäsenmaiden hallitusten nimittämä.

- EU-parlamentissa ei tarvitse olla lojaali puolueen johtoa tai komissiota kohtaan. Siellä ei tarvitse pyrkiä pitkäjänteiseen yhteistyöhön jäsenmaiden hallitusten, kansallisten parlamenttien, elinkeinoelämän tai ammattiyhdistysten kanssa.

Björn Wahlroosin mukaan EU:n parlamentti "on itse asiassa eräänlainen Teiniliiton vuosikokous".

- Päätösten pidemmän aikavälin seuraamuksista saa joku muu vastata. Tärkeintä on olla ajassa mukana ja päästä piireihin, hän kuvailee.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita