Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Sloveniasta pelätään tulevan seuraava kriisimaa

 
-
Sloveniasta povataan euroalueen seuraavaa pankkikriisimaata. (AFP/Lehtikuva)
Pankkikriisin pelätään laajenevan seuraavaksi Sloveniaan.

Slovenialaispankkien korkomarginaalit ovat nousseet kolminkertaisiksi viimeisen viikon aikana. Valtionlainojen korot jälkimarkkinoilla ovat kohonneet 1,2 prosentista liki 4,3 prosenttiin.

- Slovenia menee väistämättömästi kohti tukipakettia. Euroalue ampui itseään jalkaan Kyproksen tilanteen kanssa, Standard Bankin Euroopan tutkimuksen johtaja Tim Ash toteaa Daily Mailissa.

Kansainvälisen valuuttajärjestö IMF:n arvion mukaan Slovenian pankit ovat vakavassa tilassa niiden taseisiin kertyneiden huonojen lainojen takia.

Danske Bankin asiantuntijan Lars Christensenin mukaan Slovenialla ei ole ollut kilpailukykyä sen jälkeen kun se liittyi euroon vuonna 2007.

- Pankit tarvitsevat pääomaa ja sitä on vaikea hankkia tässä talousilmapiirissä, Christensen sanoo.

Maailman luottamusta Sloveniaan testataan ensi vuonna kun valtion velkoja erääntyy maksettavaksi 900 miljoonan euron edestä. Kaikkiaan maa tarvitsee 2,9 miljardia euroa pysyäkseen pinnalla.

Iso osa Slovenian pankeista on valtio-omisteisia, eikä niillä ole mahdollisuutta rahoittaa suurta määrää valtion velkaa. Näin ollen varojen on tultava pääosin ulkopuolisista lähteistä. Asiantuntijat suhtautuvat tilanteeseen skeptisesti, varsinkin Kyproksen kriisin valossa.

Slovenian vastavalittu pääministeri Alenka Bratusek on kuitenkin kiistänyt vertaukset Kyprokseen. Bratusekin mukaan Slovenian pankkijärjestelmä on puheista huolimatta vakaa ja turvallinen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita