Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Ei kannata kuvitella, että eurot lojuvat lattialla vain odottamassa poimimista"

 
-
croatia epp 11042013
Euroopan kansapuolueen parlamenttiryhmä koolla Dubrovnikissa.
EU-jäsenyyteen ja Euroopan parlamentinvaaleihin valmistautuvan Kroatian oppositiojohtaja, keskustaoikeistolaisen HDZ-puolueen puheenjohtaja Tomislav Karamarko ei odota jäsenyydeltä liikoja.

- Olemme tietoisia vaikeuksistamme 1. heinäkuuta koittavan EU-jäsenyytemme jälkeen. Töitä on tehtävä joka yhteiskunnan sektorilla sopeutumisessa EU:n jäsenyyteen. Esimerkiksi talouden integroimisessa EU-asentoon riittää tekemistä, Karamarko sanoi torstaina Dubrovnikissa Euroopan parlamentin suurimman poliittisen ryhmän, Euroopan kansanpuolue EPP:n parlamenttiryhmän johdon kanssa pitämässään kokouksessa.

- Ei kannata kuvitella, että eurot lojuvat lattialla vain odottamassa poimimista. Ei EU-jäsenyys merkitse sitä, että rahahana EU:sta aukeaa jäsenyyden myötä, hän totesi etenkin runsaslukuisena paikalla olleelle kroatialaismedialle.

HDZ-puolueen johtamat hallitukset luotsasivat maan kymmenen vuotta kestäneet jäsenyysneuvottelut maaliin kesäkuussa 2011. HDZ otti ohjelmaansa EU-jäsenyyden tavoittelun jo vuonna 1989.

Karamarkon mukaan tarvitaan järkeviä ja toteuttamiskelpoisia ohjelmia, joille voidaan saada unionin rahoitusta.

- Emme odota lahjoja. Tämä tuli selväksi jo vaikeiden ja pitkien jäsenyysneuvottelujen kokemuksista, hän sanoi.

Karamarkoa säesti EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja, ranskalainen Joseph Daul, joka otti esimerkiksi vuonna 2004 unioniin liittyneen Puolan.

- Puola on tehnyt erinomaisia ohjelmia ja käyttänyt erittäin tehokkaasti EU:n varoja infrastruktuurin kehittämiseen ja työpaikkojen luomiseen, Daul sanoi.

Työpaikkojen luomisessa ja investointien houkuttelemisessa Kroatiaan riittääkin tekemistä, sillä työttömyys on korkeammalla vain EU-maista vain Espanjassa ja Kreikassa. Vuonna 2009 maassa alkoi edelleen jatkuva taantuma ja investointipako, jotka jatkuvat edelleen.

Avosylin vastaan

EPP:n jäsenet ottivat torstain puheenvuoroissa Kroatian avosylin vastaan unioniin, mutta useammassakin puheenvuorossa viitattiin maata riivaavaan korruptioon.

- Vaatii energiaa, päättäväisyyttä ja uskoa tulevaisuuteen luotsata maa vajaassa sukupolvessa sodasta suurimman demokraattisten valtioiden klubin jäseneksi. Ihailemme kaikkea sitä, mitä olette saaneet aikaan, hehkutti Daul.

Hän totesi, että EPP-ryhmä on alusta saakka tukenut Kroatian EU-jäsenyyttä.

- Tukemme jatkuu järkkymättä, koska olemme vakuutteinaita siitä, että Kroatia kuluu samoja arvoja kunnioittavaan yhteisöön. Otamme teidät vastaan avosylin ja odotamme yhteistyötä kanssamme, Daul sanoi.

Joseph Daulin mukaan Kroatia voi olla esimerkkinä koko lähialueelle.

- Tämä viesti Kroatialle on viesti myös muulle Länsi-Balkanille. Kroatian jäsenyys on todiste siitä, että laajentumispolitiikkamme toimii, hän sanoi.

Balkanilla on tällä hetkellä kolme ehdokasmaata Makedonia, Montenegro ja Serbia. Albania, Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo eivät ole toistaiseksi ehdokasmaita, mutta niille on annettu lupaus mahdollisuudesta päästä unioniin.

Useissa puheenvuoroissa esiin nousseesta korruptiosta Karamarko ja Daul selvisivät sangen tyylikkäästi.

Korruptiopuheista selvittiin tyylikkäästi

- Me aloitimme hallituksessa ollessamme korruption vastaisen taistelun. Panimme omaa puoluettamme edustaneen pääministerin ja puheenjohtajan tuomiolle, Karamarko sanoi viitaten entiseen pääministeri Ivo Sanaderiin.

Hän pakeni vuonna 2010 korruptiosyytteitä Itävaltaan, mutta pidätettiin ja luovutettiin tuomiolle Kroatiaan. Viime vuoden lopulla hänet tuomittiin kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen korruptiosta.

- Me haluamme jatkaa taistelua korruptiota vastaan ja jatkaa uudistuksia, Karamarko vakuutti.

Daul huomautti, ettei Kroatia ole ainoa maa, jossa korruptio on ongelma.

- Korruptiota on kaikkialla. Minä luen lehtiä ja huomaan, että sitä on myös Ranskassa, Daul sanoi.

- On ensiarvoisen tärkeä asia, että riippumattomalle oikeuslaitokselle taataan itsenäinen asema sen kukistamiseksi, hän jatkoi.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita