Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Jos ihmisiä kuolee nälkään, markkinatalous ei toimi"

 
-
Petri Sarvamaa. (Lehtikuva/Martti Kainulainen)
Petri Sarvamaan mielestä maataloutta ei voi jättää kokonaan markkinoille.

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo kannattavansa vapaata markkinataloutta, mutta pienin poikkeuksin. Maailman ruoantuotantoa ei hänen mielestään voi jättää kokonaan markkinoiden hoidettavaksi.

– Jos ihmisiä kuolee nälkään, puhdas markkinatalous toimii huonosti, Sarvamaa sanoo.

Hän puhui perjantaina Kehyksen seminaarissa, jonka aiheena oli EU:n maatalousuudistuksen vaikutukset kehitysmaihin. Kehys on Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys.

Sarvamaa on perehtynyt asiaan EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa, jonka varajäsen hän on. EU valmistelee parhaillaan mittavaa uudistusta maataloustukisummiin ja -ehtoihin.

Kehys on moittinut EU-parlamenttia siitä, että maatalousuudistuksessa ei oteta huomioon vaikutuksia kehitysmaihin. EU:n vientituet maitojauheelle ja pakastetuille kanoille vääristävät markkinoita esimerkiksi Afrikassa.

Sarvamaa myöntää, että Kehyksen väitteissä on perää. Hän muistutti, että EU-maatalouspolitiikka (cap) on vuosikymmenten aikana syntynyt monimutkainen järjestelmä, jonka muuttaminen on hidasta.

– Jos saisin yksin kirjoittaa capin, se olisi eri näköinen. Parasta olisi, jos syötäisiin lähiruokaa sekä täällä että kehitysmaissa, hän sanoi ja sai yleisön hymisemään tyytyväisenä.

Sarvamaa ei halua jättää ruoantuotantoa kokonaan markkinoiden armoille Euroopassakaan. Hänen mielestään järkevää sääntelyä tarvitaan jatkossakin.

– Ruokaa ei voi miettiä samalla periaatteella kuin kännyköitä tai kumisaappaita.

Sarvamaa myöntää, että hänen oma ajattelunsa on muuttunut sen jälkeen, kun hänestä tuli meppi.

– Moni kysyy, miksi niitä maajusseja tuetaan. Saatoin itsekin ajatella niin vielä muutamia vuosia sitten.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita