Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Saksa haluaa kriisimaiden rikkaat varallisuusverolle

 
-
Saksassa suunnitellaan euroalueen kriismaiden varakkaiden kotitalouksien verottamista uudella varallisuusverolla.

The Telegraph -lehden mukaan liittokansleri Angela Merkelin neuvonantajat ehdottavat varakkaiden kansalaisten omaisuuksien verottamista osana euroalueen velkamaiden uusia tukilainajärjestelyjä.

Saksan talousneuvoston - joka tunnetaan myös nimellä "Viisi viisasta miestä" - mukaan isojen varallisuuksien verottaminen tulisi kysymykseen esimerkiksi Espanjassa, jos se joutuisi pyytämään lisää tukilainaa muilta euromailta.

Espanjalle on jo myönnetty enintään 100 miljoonaa euroa pankkijärjestelmänsä saneeraamiseen. Espanja ei toisaiseksi ole nostanut lainaa.

Lehti pitää varalllsuusveroa uusimpana esimerkkinä siitä, että Berliini haluaa ottaa käyttöön yhtä kovemmat keinot heikkojen euromaiden tukemisessa sen sijaan että avaisi lisää omaa rahamassiaan.

Pohdinnassa oleva vero iskisi myös euroalueen ulkopuolisten maiden kansalaisiin, kuten noin 400 000 brittiin, jotka omistavat asunnon eteläisessä Espanjassa, esimerkiksi Aurinkorannikolla.

Talousneuvoston mukaan varakkaimmat kiinteistönomistajat Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa ovat toistaiseksi välttyneet maksamasta rehtiä osuuttaan euron pelastamisessa, kun taas Saksa on maksanut liikaakin.

Suurten varallisuuksien verottaminen tukipakettien ehtona olisi merkittävä muutos euromaiden tukipolitiikkaan. Kyproksen pankkisektorin saneerauksessa yli 100 000 euron tallettajat - pankkien etuoikeutetut velkojat - menettävät jo suuren osan talletustensa pääomista.

EKP:n varallisuuslista taustalla

Neuvostoon kuuluvan professori Peter Bofingerin Der Spiegel-lehdelle kertoman mukaan talletusten leikkaaminen on väärä keino rahoittaa pankkitukea, koska isota tallettajat voivat siirtää rahansa maasta toiseen.

Hänen mielestään euromaiden hallitusten pitäisikin jatkossa keskittyä kiinteistöjen ja muun vaikeammin liikkuteltavan omaisuuden verottamiseen.

Saksan "Viiden viisaan miehen" ehdotuksen taustalla on pari viikko sitten julkaistu Euroopan keskuspankin (EKP) tilasto, jonka mukaan Espanjan kansalaisten mediaanivarallisuus on 183 000 euroa, Italian 172 000, Kreikan 102 000 ja Portugalinkin 75 000, kun se Saksassa on 51 000 euroa. Yllättävän mediaani selittyy suhteellisen vähäisellä omistusasumisella.

Tilaston mukaan varallisuuden keskiarvo Kyproksessa on peräti 671 000 euroa. Kolmen A:n luottokelpoisuuden euromaiden varallisuuden keskiarvot ovat: Iltävalta 265 000, Saksa 195 000, Hollanti 170 000 ja Suomi 161 000 euroa.

Neuvoston mukaan velkaisten euromaiden hallitukset voisivatkin rahoittaa valtiotaan tai pankkejaan verottamalla nykyistä enemmän varakkaita kansalaisiaan.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita