Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Irlantilainen asuntovelallinen joutuu elintasodieetille

 
-
(Lehtikuva/Jussi Nukari)
Irlannin uuden velkajärjestylain mukaan asuntovelkoihinsa helpotusta hakevien kansalaisten on luovuttava satelliittitelevisiostaan, ulkomaan lomamatkoistaan ja lastensa yksityiskouluista.

Velkajärjestelyyn pääseminen edellyttää myös suostumista kuukausittaisiin kulutuskattoihin. Finansial Times –lehden mukaan yksinäinen henkilö saa hankkia elintarvikkeita korkeintaan 247 eurolla. Lämmityksen voi käyttää 57 euroa ja sosiaaliseen kanssakäymiseen, kuten elokuva- ja urheilukilpailujen pääsylippuihin 126 euroa.

Useimmissa tapauksissa velkajärjestely edellyttää myös yksityisestä sairausvakuutuksesta ja omasta autostakin luopumista, jos velallisella on mahdollisuus käyttää julkista liikennettä.

Kulutusrajoituksilla Irlanti yrittää määritellä hyväksyttävän elintason uuden lain mukaisen sopimuksen velkojiensa kanssa tekeville kansalaisilleen. Pankit käyttävät näitä ohjeistuksia, kun ne ryhtyvät järjestelemään uudelleen kymmeniä tuhansia asuntolainoja.

Jo viisi vuotta kestäneen talouskriisin aiheuttama työttämyys ja palkkojen pienentyminen on ajanut vaikeuksiin noin neläjänneksen asuntoivelallisesta. FT:n mukaan noin 120 000 asuntolainan lyhennykset ovat maksamatta 90 päivältä tai pidemmältä ajalta eli niistä on tullut ns. järjestämättömiä luottoja.

Lisäksi pankit ovat järjestelleet uudelleen lyhytaikaisilla sopimuksilla noin 100 000 asuntolainaa. Irlannin oikeusminiseriön mukaan pankkien kannattaa luottotappioden pienetämiseksi pyrkiä tekemään velkajärjestely asiakkaidensa sa kanssa, koska muuten he hakeutuvat konkurssiin.

Irlannin asuntohinnat ovat puolittuneet vuoden 2007 hintahuipustaan. Arviolta noin 400 000 kotitalouden asuntovelka on suurempi kuin asunnon markkina-arvo.


Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita