Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Suomalaisten mielestä valtio holhoaa kansalaisia liikaa

 
-
ranskalaisia perunoita lehtikuva mikko stig
Isoveli holhoaa syömistämmekin - tai ainakin haittaverottaa sitä. (Lehtikuva/Mikko Stig)
Selkeä enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että valtio holhoaa kansalaisia liikaa.

Suomalaisista 62 prosenttia on sitä mieltä, että valtio ylisääntelee kansalaisten elämää, selviää keskiviikkona julkaistusta EVA Raportista Holhouksen alaiset – Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen.

Toisaalta selvä enemmistö (70 %) arvioi, että kansalaiset itse ulkoistavat vastuuta omista asioistaan yhteiskunnalle liian herkästi.

Yksilönvapaus on suomalaisille tärkeä asia. Sääntely koetaan ärsyttävänä ja vastuunkanto on kovassa kurssissa. Suhtautuminen virkamiesten harjoittamaan kontrolliin ja holhoukseen on pääsääntöisesti kriittistä. Tutkimuksen mukaan 42 prosenttia suomalaisista allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan sosiaaliviranomaiset vievät liian usein aloitekyvyn sellaisiltakin, jotka voisivat vielä pärjätä omillaan.

Liiallisen sääntelyn koetaan haittaavan myös yrittämistä, sillä 56 prosenttia suomalaisista arvioi, että yrittäminen on tehty liioilla säädöksillä maassamme vaikeaksi. Vain 25 prosenttia torjuu tämän väitteen.

Edes ohjausta terveellisempiin elämäntapoihin ei tutkimuksen mukaan suvaita. Epäterveellisten ruokien haittaveroa vastustaa 59 prosenttia suomalaisista. 

Kuitenkin yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että tiukkaakin kontrollia voidaan käyttää esimerkiksi peliriippuvuuden torjumiseksi.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita