Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Maahanmuuttovirasto myöntää afganistanilaisille aiempaa vahvempaa suojelua

 
-
(Lehtikuva/Vesa Moilanen)
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Afganistania koskevaa linjaustaan, jossa arvioidaan maan turvallisuustilannetta ja afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden kansainvälisen suojelun tarvetta.

Tietyistä Etelä- ja Itä-Afganistanin maakunnista kotoisin oleville turvapaikanhakijoille myönnetään nyt toissijaista suojelua alueen huonon turvallisuustilanteen vuoksi. Toissijaisen suojelun perusteella myönnettävä oleskelulupa on voimassa neljä vuotta.

Aikaisemmin kyseisille turvapaikanhakijoille myönnettiin oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella yhdeksi vuodeksi.

Toissijaisen tai humanitaarisen suojelun myöntäminen sillä perusteella, että turvapaikanhakija on kotoisin turvattomalta alueelta, edellyttää luotettavaa selvitystä hakijan asuinpaikasta. Selvitys voi perustua hakijan kertomuksen lisäksi muun muassa hakijan esittämiin asiakirjoihin ja tapauskohtaisesti myös kielianalyysiin.

Maahanmuuttovirasto on myös laajentanut turvattomiksi luokiteltavien Afganistanin alueiden listaa. Turvattomiksi luokitelluilla alueilla väkivalta on muuttunut vakavaksi ja turvallisuustilanne täyttää tällä hetkellä toissijaisen suojelun myöntämisen edellytykset.

Yhä suurempi osa iskuista kohdistuu siviileihin

Afganistanin turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi sekä alueellisesti että ajallisesti. Viime aikoina maasta ei ole raportoitu tilanteen huononemisesta, vaan päinvastoin yksittäisten välikohtausten määrä on laskenut.

Toisaalta yhä suurempi osa viime vuonna raportoiduista kapinallisten iskuista kohdistui siviiliväestöä ja yksityishenkilöitä kohtaan. Noin 70 prosenttia kaikista väkivaltaisuuksista tapahtuu Pakistanin rajalla sijaitsevissa eteläisissä ja itäisissä maakunnissa.

Uudessa päätöslinjauksessaan Maahanmuuttovirasto on ottanut huomioon etenkin pitkän aikavälin huonon turvallisuustilanteen osissa Etelä- ja Itä-Afganistania. Huomiota on kiinnitetty myös siihen, että tällä hetkellä suurin osa EU-maista myöntää toissijaista suojelua turvattomista maakunnista tuleville afganistanilaisille.

Maahanmuuttovirasto seuraa Afganistanin turvallisuustilannetta jatkuvasti. Esimerkiksi arviot siitä, kuinka kansainvälisten ISAF-joukkojen vetäytyminen maasta vuoden 2014 loppuun mennessä vaikuttaa maan turvallisuuteen, vaihtelevat suuresti.

Somaliaa ja Irakia tarkastellaan lähiaikoina

Myös Somalia-linjausta on Maahanmuuttoviraston mukaan tarpeen tarkastella uudelleen, koska jossain määrin parantunut maan etelä- ja keskiosien turvallisuustilanne on muissakin Pohjoismaissa nostanut esille mahdollisuuden linjauksen muutoksiin.

Maahanmuuttovirasto sanoo seuraavansa tarkasti sekä Somalian tilannetta että muiden Pohjoismaiden päätöskäytäntöjä ja päivittää linjaustaan tarvittaessa lähiaikoina.

Vastaavasti Maahanmuuttovirasto tarkastelee myös Irak-linjaustaan rinnakkain Somalia-linjauksensa kanssa. Syy samanaikaiseen tarkasteluun on viraston mukaan se, että Mogadishun ja Bagdadin turvallisuustilanteet ovat vertailukelpoisia, kun arvioidaan turvapaikanhakijoiden tarvetta kansainväliseen suojeluun.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita