Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Työntekijöiden lomautukset lisääntyvät kunnissa

 
-
(Lehtikuva/Mikko Stig)
Lomautukset ovat lisääntymässä kunnissa. Myös irtisanomisia kaavaillaan, ilmenee Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n keräämistä tiedoista.

- Kuntien tulee tehdä kaikkensa välttääkseen lomautukset ja muut henkilöstön palkanalennukset. Ne vain haittaisivat kuntalaisille välttämättömiä palveluja ja leikkaisivat jo muutenkin kärsivää ostovoimaa, painottaa JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.).

JHL on kerännyt tammikuusta maaliskuuhun tietoja meneillään olevista yhteistoimintamenettelyistä ja lomautuksista. Lomautuksia on menossa noin 20 kunnassa ja uusia yt-neuvotteluja käynnistyy viikoittain.

Lomautusten lisäksi kunnat käyttävät säästökeinoina lomarahan vaihtoa vapaaseen, palkattomia vapaita ja talkoovapaita sekä palvelujen ulkoistamista.

Tämän hetken tietojen mukaan keskeneräisiä tai henkilöstön osittaisiin tai koko henkilökunnan lomautuksiin päättyneitä yt-neuvotteluja on muun muassa Haapavedellä, Heinävedellä, Hollolassa, Jämsässä, Kouvolassa, Liperissä, Loimaalla, Mänttä-Vilppulassa, Oulussa, Porissa, Raisiossa, Salossa, Seinäjoella, Sonkajärvellä ja Teuvalla.

Kajaanissa lomautusuhka on poistunut, kun säästöt on löydetty muualta.

Eloranta näkee ilkeänä piirteenä lomautuksissa ja ulkoistamisissa sen, että ne usein osuvat kipeimmin kaikkein pienipalkkaisimpiin. Paikoin esimerkiksi eniten lomautuspäiviä on tulossa pienten palkkojen peruspalvelutehtäviin.

- Pienipalkkaisista useimmat ovat naisia, joten tämä on myös tasa-arvokysymys.

JHL on kerännyt tiedot omilta aktiiveiltaan eri kunnista sekä julkisista lähteistä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita