Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Effi vaatii puolueetonta rikostutkintaa poliisin rekisteririkoksista

 
-
Electronic Frontier Finland ry (Effi) vaatii, että Suomessa käynnistetään ulkopuolisen tahon tekemä kattava selvitys poliisin rekisteririkoksista.

Effion tyrmistynyt poliisiylijohtaja Mikko Paateron vähättelevästä kommentoinnistaliittyen niin sanottuun mustaan listaan, jonne tallennetaan epäilyjä ihmisten rikosyhteyksistä.

- Saatujen tietojen valossa poliisin rekisteriin on tallennettu tietoa henkilötietolain vastaisesti. Virkamiehen tekemänä tämä on aina rikos. Kaiken lisäksi kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun poliisi jää kiinni laajamittaisesta lainvastaisesta toiminnasta, vaan esimerkiksi Mika Myllylän tapauksessa poliisin sisällä käytettiin rekisterejä laajasti väärin, Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen sanoo.

- Henkilötietolaki on olemassa juuri tällaisia tapauksia varten. Kansalaisten tulee voida ehdottomasti luottaa siihen, että viranomaiset eivät tallenna ja käytä vääriä tietoja, hän jatkaa.

Effi myös kummeksuu poliisin korostunutta aggressiivisuutta lähteä metsästämään rekisteriongelmien vuotajaa. Effi ihmettelee, miksi aikaisemmissa poliisilta tulleissa tietovuodoissa tilanteeseen ei ole juuri puututtu, mutta nyt vuodon paljastaessa poliisin oman laittoman toiminnan vuotajan metsästämiseen löytyy laajat resurssit.

Effin mielestä lähdesuojan murtaminen rikostutkinnalla kiusallisten tietovuotojen tukkimiseksi ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.

- Effi ei jätä asiaa tähän. Jos rikostutkintaa ja laajaa puolueetonta selvitystä poliisin rekisterikäytännöistä ei muuten käynnistetä, tulemme vaatimaan itse sen käynnistämistä oikeuskanslerilta tai eduskunnan oikeusasiamieheltä, Effin puheenjohtaja Timo Karjalainen jyrähtää.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita