Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Suomessa lannoitetehtaita valvotaan tiiviisti

 
-
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) korostaa, että Suomen lannoitetehtaat on luokiteltu suuronnettomuusvaarallisiksi tuotantolaitoksiksi, jonka takia viranomaiset tekevät niihin tarkastuksia vuosittain.

Yhdysvalloissa Texasissa tapahtunut lannoitetehtaan räjähdys on nostanut esiin kysymyksiä, millaisissa olosuhteissa lannoitteita valmistetaan Suomessa.

- Lannoitetehtaat on luokiteltu Suomessa suuronnettomuusvaarallisiksi tuotantolaitoksiksi, jonka takia viranomaiset tekevät niihin tarkastuksia vuosittain. Myös lannoitteena käytetyn ammoniumnitraatin varastointia säädellään tarkasti, ylitarkastaja Leena Ahonen sanoo.

Viimeisin Suomessa tapahtunut lannoitetehdasonnettomuus on Uudessakaupungissa vuonna 2000 ollut lannoitepalo, jossa yksi ihminen loukkaantui vakavasti.

Tukes antaa Suomessa luvan tuotantolaitoksille, jotka käsittelevät tai varastoivat vaarallisia kemikaaleja laajamittaisesti. Tukes myös valvoo tuotantolaitoksia määräaikaistarkastuksilla. Vaarallisimmilta laitoksilta vaaditaan turvallisuusselvitystä, jolloin tarkastusväli on vuosi.

Texasissa räjähtäneellä lannoitetehtaalla on ollut suuria määriä ammoniumnitraattia, joka on lannoitteen raaka-aine. Aine voi joissain olosuhteissa olla hyvin räjähdysherkkä. Ammoniumnitraattia käytetään Suomessa sekä lannoitteena että ainesosana louhintaräjähdysaineissa.

Suomessa valmistettavat lannoitteet sisältävät ammoniumnitraattia alle 28 prosenttia, eli alle sen pitoisuuden, jossa lannoite voi räjähtää. Suomeen tuodaan myös ns. korkeatyppisiä ammoniumnitraattilannoitteita, joiden pitoisuus on korkeampi.

Ammoniumnitraatti ei itsessään pala, mutta se on hapettava aine, eli se kiihdyttää muiden aineiden palamista. Puhtaana se voi imeytyä puutavaraan, esimerkiksi kuljetuslavoihin, jolloin niiden syttymisherkkyys ja palavuus kasvavat olennaisesti.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita