Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Lamppujen kierrätys helpottuu toukokuussa

 
-
Vapusta alkaen kuluttajien on aiempaa vaivattomampaa viedä käytetyt energiansäästö- ja led-lamput keräyspisteisiin. Lamppuja myyvät kaupat alkavat ottaa vastaan käytettyjä lamppuja maksutta, ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta.


Sähkö- ja elektroniikkaromuun kuuluvat käytetyt energiansäästö- ja led-lamput sekä loisteputket voi toukokuun alusta alkaen palauttaa niihin yli tuhannen neliömetrin päivittäistavarakauppoihin tai yli kahdensadan neliömetrin erikoisliikkeisiin, joiden valikoimiin lamput kuuluvat.

Valtaosa energiansäästö- ja led-lampuista myydään isoista, supermarket-kokoluokan myymälöistä. Keräyspisteiden lukumäärä lisääntyy nyt arviolta yli kahdella tuhannella päivittäistavara- ja erikoiskaupalla.

Kierrätys on maksutonta, eikä edellytä uuden tuotteen ostoa, mikäli lamppu on alle 25 senttimetriä pitkä. Tätä pitempiä loisteputkilamppuja palautettaessa kauppa voi vaatia uuden tuotteen ostamista.

Keräyspisteessä sini-valkoinen tunnus

Kaupoissa lamppujen palautuspisteen tunnistaa merkistä, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen kierremallisen energiansäästölampun tunnus. Lamppuja kannattaa palautettaessakin käsitellä varovasti, sillä ne sisältävät pieniä määriä elohopeaa. Lamput palautetaan pakkaamattomina.

Energiansäästö- ja led-lamput eivät kuulu sekajätteeseen, mutta toistaiseksi arviolta vain noin puolet käytöstä poistetuista lampuista päätyy käytön jälkeen kierrätyspisteisiin.

Kierrätettyjä raaka-aineita käytetään teollisuudessa uusien tuotteiden valmistukseen. Lamppujen sisältämät haitalliset aineet käsitellään erikseen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita