Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vihreät julkaisi EU:n korjausohjelman

 
-
http://www.verkkouutiset.fi/images/verkkouutiset/gif4/v/vihreat_480px_lehtikuva_antti_aimo-koivisto.jpg
Vihreät julkaisi EU:n peruskorjausohjelman. (Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)
Vihreiden  puoluevaltuuskunta hyväksyi sunnuntaina puolueen valmisteleman Euroopan unionin peruskorjausohjelman.

Vihreiden hahmottelemassa unionissa jokainen kansalainen voi vakuttaa unionin toimintaan äänestämällä. Unioni edistää päätöksillään sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

- Haluamme vahvistaa etenkin Euroopan parlamenttia, joka on kansalaisten suorilla vaaleilla valitsema. Erityisesti nostaisin esiin myös päätöksenteon avoimuuden ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen vahvistamisen, sanoo pitkään europarlamentaarikkona toiminut kehitysministeri Heidi Hautala.

Euroopan parlamentille tulee antaa lainsäädännöllinen aloiteoikeus ja tehdä siitä tasavertainen lainsäätäjä ministerineuvoston rinnalle. Parlamentti myös nimittäisi jatkossa komission kuultuaan jäsenmaita.

- Myös jäsenmaiden kansallisilla parlamenteilla tulee olla vahva rooli. Meillä Suomessa on tähän käytössä hyvä malli, jossa suuri valiokunta on mukana EU-päätöksenteossa. Demokratian kannalta on tärkeää, että EU-politiikkaa valvotaan jäsenmaissa parlamentaarisesti, Hautala sanoo.

Vihreille on tärkeää, että päätökset tehdään mahdollisimman lähellä kansalaisia. Ylikansallista päätöksentekoa kuitenkin tarvitaan kysymyksissä, jotka koskevat koko maanosaa ja maailmaa.

- Esimerkiksi yritys-, energia- ja ympäristöveroista sekä ilmastopolitiikasta ja energiamarkkinoista päätettäessä ei kannata vaatia jäsenmaiden yksimielisyyttä, vaan päätöksiä pitää voida tehdä määräenemmistöllä. Vain siten voimme nykyistä paremmin esimerkiksi torjua ilmastonmuutosta ja puuttua verokilpailuun, sanoo vihreiden Eurooppa-työryhmän jäsen Laura Nordström.

Euroopan unionin peruskorjausohjelma ei ole vihreiden eurovaaliohjelma. Puolue päättää eurovaaliteemoista erikseen syksyllä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita