Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Energiaministerit: Fossiilisilta polttoaineilta tuki pois

 
-
Intian Delhissä koolla olevat maailman energiaministerit haluavat poistaa fossiilisten polttoaineiden käyttöön kannustavat haitalliset tukimekanismit. Ministereiden mielestä ne vääristävät markkinoita ja hidastavat uusiutuvan energian pääsyä markkinoille.

Puhtaan energian ja ja cleantechin edistämistä vauhdittava energiaministereiden CEM-verkosto on vuonna 2010 perustettu 23 maan energiaministerin johtama korkean tason verkosto. Sen tapaamisissa keskustellaan puhtaan energian ja cleantechin edistämisestä sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa.

Suomen valtuuskuntaa kokouksessa johtaa työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteeri Marja Rislakki. Kokoukseen osallistuvat myös mm. USA:n Kiinan, Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan energiaministerit.

- Kestävää kehitystä ei saavuteta ilman kestävää energian tuotantoa. Uusiutuvasta energiasta tulee kilpailukykyistä vasta kun sen hinta on vertailukelpoinen muiden energialähteiden kanssa. Suomelle kehitys tarjoaa hyviä liiketoimintamahdollisuuksia, sillä olemme jo nykyisellään yksi maailman johtavista maista esimerkiksi bioenergian käytössä, Rislakki totesi.

Toinen puhtaan energian käyttöönottoa edistävä tekijä on naisten koulutuksen ja osaamisen lisääminen. Naisten osuus teknologisten ja tieteellisten alojen asiantuntijoiden joukossa on edelleen hyvin pieni globaalisti. Naisten koulutustason nostamiseen on kiinnitettävä jatkossa erityistä huomioita jos puhdasta energiaa halutaan edistää globaalilla tasolla.

Maat nimesivät kokouksessa myös puhtaan energian suurlähettiläät, joiden tehtävänä on koordinoida verkoston omissa maissaan ja edistää tietoisuutta puhtaan energian mahdollisuuksista globaalisti. Suomen energiasuurlähettiläiksi nimetään kolme naista: teknologiajohtaja Heli Antila Fortumista, teknologiajohtaja Satu Helynen VTT:stä ja cleantechin strateginen johtaja Mari Pantsar-Kallio työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita