Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kokoomuksen Orpo ei lämpene ehdotukselle Supon valvonnasta

 
-
Petteri Orpo.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ei innostu eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sd.) ehdotuksesta lisätä Suojelupoliisin parlamentaarista valvontaa.

Eero Heinäluoma toi esiin mallin, jossa eduskuntaryhmien puheenjohtajat voisivat valvoa Supon toimintaa.

- On hyvä, että näistä asioista käydään avointa keskustelua. En kuitenkaan lämpene tälle puhemiehen ajatukselle suojelupoliisin parlamentaarisen valvonnan lisäämisestä, Petteri Orpo kirjoittaa blogissaan.

Orpo toteaa, että Supoa valvotaan jo nyt tiukasti. Poliisi valvoo sisäisesti ja sen lisäksi sitä valvovat muun muassa oikeusasiamies, tietosuojavaltuutettu ja oikeuskansleri. Suojelupoliisi käy myös säännönmukaisesti raportoimassa tilanteestaan ja toiminnastaan eduskunnan hallintovaliokunnalle ja ulkoasianvaliokunnalle.

- Valvonnan lisääminen pelkän valvonnan takia ei saa olla itseisarvo missään tilanteessa. Pitää tarkkaan miettiä, mitä valvonnalla haetaan. Meidän pitää harkita erittäin tarkkaan, halutaanko Supon työskentelyä politisoida kiristämällä sen parlamentaarista valvontaa, Orpo kirjoittaa.

Hänen mielestään nykyinen malli on toimiva, koska se antaa Suojelupoliisille riittävän itsenäisyyden, mutta samalla Supo on tiukasti viranomaisvalvonnassa useilta eri tahoilta.

- Poliisia ei saa politisoida ja se koskee myös suojelupoliisia, Orpo kiteyttää.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita