Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Filatov: Työelämän muutos lisää riskejä syrjäytyä työelämästä

 
-
Tarja Filatov. (Lehtikuva/Seppo Samuli)
Työmarkkinoiden dynamiikka- ja joustovaatimukset kasvavat. Muutokset tuovat yksilöille lisää riskejä tipahtaa työmarkkinoiden kysynnän ulkopuolelle erilaisissa elämän nivelvaiheissa, sanoo kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.).

- Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten integrointi avoimille työmarkkinoille on välttämätöntä työllisyysasteen nostamiseksi. Jotta tämä on mahdollista, on työpaikkojen synnyttämisen lisäksi sosiaali- ja terveyspolitiikan, tulonsiirtojen, koulutuksen ja työvoimapolitiikan pelattava kiinteämmin yhteen, Filatov sanoi perjantaina Riihimäellä.

Hän painottaa, että työmarkkinatuen maksuvastuun siirtäminen kunnille vaatii rinnalleen uutta kiinteämpää yhteyttä aktiivisen sosiaalipolitiikan ja työvoimapolitiikan välille.

- Työpaikan menetyksen lisäksi työllistymisen kannalta riskivaiheita voivat olla esimerkiksi koulutuksesta työelämään siirtymisen pitkittyminen, erilaisten työprojektien väliin jäävät aukot, hoivavapailta työelämään pyrkiminen, vanhan työn loppuminen tai sairastuminen.

Filatovin mukaan työn muutos kohdistaa kysyntää kapeampaan ihmisjoukkoon.

- Työ muuttuu ja moniosaajuuden vaade, asiakasvaatimukset työssä ja itsensä ja työnsä myyminen lisääntyvät. Yksinäisyys ja itsensä johtaminen lisääntyvät. Työajat pirstoutuvat tuottavuuden maksimoimiseksi. Tämä muutos heikentää monen haavoittuvassa asemassa olevan ihmisen työmarkkinavalmiuksia, Filatov sanoi.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita