Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

SLL:Ympäristörikosten tutkintaa on tehostettava

 
-
Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristölupien valvontaan ja ympäristörikosten tutkintaan lisää keinoja ja voimavaroja.

Luonnonsuojeluliiton valtuusto kokoontui viikonvaihteessa Raumalla.

Ympäristöliiton julkaiseman tiedotteen mukaan viimeaikaiset jätevesionnettomuudet ovat osoittaneet puutteita ympäristölupien valvonnassa ja ympäristörikosten tutkinnassa. Parina esimerkkinä Talvivaaran kaivos Kainuussa ja JVP-Eura Oy:n toimimaton yhdyskunta- ja teollisuusjätevesien puhdistamo, jonka takia Eurajoen vesi on ollut melkein vuoden käyttökiellossa.

Sekä Talvivaarassa että Eurajoella ELY-keskukset ovat epäonnistuneet lupien valvonnassa. Kummankaan laitoksen päästöjä ei ole saatu kuriin. Siksi molemmista tapauksista on jouduttu tekemään tutkintapyyntöjä myös poliisille. Ppoliisin ympäristörikosten tutkintaresurssit ovat kuitenkin riittämättömät, joten tutkinnat ovat kesken.

Luonnonsuojeluliitto kannattaa ympäristönsuojelulain luonnosta, joka on tulossa keväällä hallituksen käsittelyyn. Lakiluonnoksessa on esitetty lukuisia keinoja valvonnan tehostamiseksi. Lisäksi ympäristöasioita valvovien viranomaisten voimavaroja tulee lisätä. Poliisiin tulee kouluttaa ympäristörikostutkijoita.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita