Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Luottamus sekä Suomen että omaan talouteen kohentunut merkittävästi

 
-
(Lehtikuva/Mikko Stig)
Luottamus sekä Suomen että omaan talouteen on kohentunut merkittävästi, kertoo EPSI Ratingin indeksi.

EPSIn mukaan luottamus henkilökohtaiseen talouteen on noussut 5,7 indeksipistettä yhdessä vuosineljänneksessä. Luottamus Suomen talouteen on puolestaan noussut jopa 10,4 indeksipistettä

Kuluttajat ovat taas luottavaisia, varsinkin omaan talouteensa. Indeksiluku 49,2 hipoo vahvan luottamuksen rajaa (50 indeksipistettä) ja luku on korkein sitten vuoden 2009.

Luottamuksen nousuun vaikuttanevat EPSIn mukaan muun muassa se, että korot ovat vakiintuneet alhaiselle tasolle, eivätkä näytä olevan nousemassa seuraavan vuoden aikana huomattavasti.

- Runsaasti keskustelua herättänyt ja julkisuutta saanut lainakattoehdotus myös raukesi ja näin ollen suomalaiset kokevat, että heillä on edelleen varaa ostaa asunto – varsinkin ensiasunnonostajat, EPSI toteaa.

Myös usko Suomen talouden kehitykseen on palautunut – parannusta on tullut peräti 10,4 indeksipistettä viime kvartaalista ja on nyt lähempänä vahvaa luottamusta kuin heikkoa.

- Euroopan taloudellinen tilanne on rauhoittunut eikä alussa pelättyä hysteerisyyttä ole levinnyt. Ongelmamaiden tapauksissa on myös päästy sellaisiin ratkaisuihin, mitkä tyydyttävät sekä markkinoita että kansalaisia, viimeksi Kyproksen tilanteessa, EPSI arvioi.

Tarkastellessa eroa miesten ja naisten välissä henkilökohtaisen talouden kehityksen osalta huomaa, että ero on hyvinkin pieni. Ero on nyt 1,3 indeksiyksikköä verrattuna esimerkiksi 2,6 vuoden 2012 neloskvartaalin aikana.

EPSI Rating kysyy Suomessa vuosittain noin 20 000 kuluttajan odotuksia siitä, miten kysyntä tulee kehittymään tulevan vuoden aikana. Indeksit ovat asteikolla 0-100. Mitä korkeampi pistemäärä, sitä optimistisempia ihmiset ovat.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita