Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Nuorena ensiasunnon ostaneet hemmottelevat itseään vanhempana

 
-
Työelämässä olevista yli 55-vuotiaista joka kolmas sanoo asunnonvaihdon olevan vielä edessä, eläkkeellä olevista joka kuudes.

Tutkimusyhtiö YouGov tutki Kiinteistömaailman toimeksiannosta omistusasunnossa asuvien yli 55-vuotiaiden suomalaisten asumisen haaveita ja toiveita. Vertailussa oli kaksi ryhmää, vielä työelämässä olevat ja eläkeläiset.

Muutokset elämäntilanteessa ovat asunnonvaihdon suurimmat syyt molemmille ryhmille. Nykyisen asunnon kalleus tai halu muuttaa vuokralle ei ole käytännössä syy asunnon vaihtoon juuri kenellekään. Myöskään tarve asuntovarallisuuden realisointiin ei ole asunnonvaihdon taustalla.

Muuttoaikeita ei ollut niillä eläkkeellä olevilla, jotka halusivat asua "kotona" (47 %) ja pysyä tutuissa ympyröissä (36 %). Tämä korostuu etenkin miesvastaajien kohdalla. Naiset puolestaan epäilevät muuttamisen järkevyyttä eli viihtyykö uudella asuinalueella tai uudessa asunnossa.

Uuden asunnon tärkeimpiä kriteereitä puolestaan ovat palvelujen läheisyys, hyvät kulkuyhteydet ja se, ettei asunnossa ole remonttihuolia. Eläkkeellä olevat toivovat myös, että asunnossa on panostettu esteettömään liikkumiseen. Paluusta synnyinseuduille haaveilee ainoastaan neljä prosenttia vastaajista.

- Senioritalot vastaavat juuri näihin esitettyihin kriteereihin, ja tutkimuksessa 39 prosenttia vastaajista kertoi, että voisi olla kiinnostunut tämäntyyppisestä asunnosta, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen kertoo.

Kyselyssä selvitettiin myös ikääntyvien rahankäyttöä. Asumiskustannusten ja muiden pakollisten menojen jälkeen niin eläkkeellä kuin yhä työelämässä olevat käyttävät rahaa eniten harrastuksiin ja matkusteluun (78 %). Niiden jälkeen tulevat tasavahvoina lasten, lastenlasten tai muiden sukulaisten taloudellinen tukeminen (44 %) sekä itsensä hemmottelu ja luksus (43 %).

Haave vapaa-ajanasunnosta siintää varttuneista työikäisistä vielä joka neljännen mielissä.

- Tässä ikäluokassa asuminen ei ole enää taloudellinen kysymys. Omistusasunnon aikanaan hankkineilla on suuremmat mahdollisuudet itse valita missä ja miten he asuvat, sillä kerran maksettu asunto tuo huolettomuutta ja mahdollisuuksia aivan toisella tavalla kuin vuokralla asuminen eläkeiässä. Ensiasunnon hankkimista puntaroivien on syytä ajatella tulevaisuuttaan myös tältä kannalta, sanoo Hämäläinen.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita