Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Komissaarit kilpailevat hallituskokoonpanojen sääntelystä

 
-
leena linnainmaa 18042013 kkk
Leena Linnainmaa.
Naisten hallituspaikkoja koskevasta sääntelystä kilpaillaan kahden EU-komissaarin voimin, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Oikeuskomissaari Viviane Redingin kiistelty kiintiödirektiiviehdotus annettiin jo viime vuoden puolella. Sisämarkkinakomissaari Michel Barnier on nyt antanut tilinpäätösdirektiivin muutosehdotuksen, jossa vaaditaan pörssiyhtiöitä raportoimaan hallituskokoonpanonsa monipuolisuudesta.

Uuden direktiiviehdotuksen mukaan pörssiyhtiöiden olisi annettava selvitys hallituksen kokoonpanon monipuolisuutta koskevasta politiikastaan. Sukupuolen lisäksi vaatimus koskisi hallitusjäsenten ikää, maantieteellistä monipuolisuutta, koulutuksellista ja ammatillista taustaa.

Ehdotettu hallituksen monipuolisuutta (diversiteetti) koskeva raportointi on kuitenkin vapaaehtoista.

Jos yhtiö ei halua noudattaa tilinpäätösdirektiivin diversiteettivaatimuksia, olisi yhtiön kerrottava selkeästi ja perustellusti, miksi tällaista politiikkaa ei ole. Selostus politiikan sisällöstä tai sen puuttumisesta olisi annettava vuotuisessa yhtiön hallinto- ja ohjausjärjestelmästä annettavassa selvityksessä (Corporate Governance Statement).

- Avoimuuden varmistaminen on oikea tie naisten hallituspaikkojen lisäämiseksi verrattuna kiintiöihin, jotka eivät ota huomioon yhtiön tilannetta ja omistajarakennetta, arvioi Leena Linnainmaa.

Hänen mukaansa raportoitavaksi ehdotettu monipuolisuuspolitiikka vaikuttaa kuitenkin varsin laajalta pienempien pörssiyhtiöiden osalta.

- Toisin kuin komissio markkinoi ehdotusta, se kattaa varsin pieniäkin pörssiyhtiöitä. Niiden osalta ei välttämättä ole kovin realistista antaa muutaman jäsenen kokoonpanopolitiikkaa koskevaa monimutkaista raporttia aina hallituksen jäsenten maantieteellisestä taustasta alkaen. Pienissä pörssiyhtiöissä on keskimäärin 5-6 hallituksen jäsentä, Linnainmaa huomauttaa.

Komission mukaan direktiiviehdotus koskee vain suuria pörssiyhtiöitä. Tosiasiassa soveltamisala on Linnainman mukaan vedetty alemmas, ja raportointivaatimus kattaa pörssiyhtiöt, joissa vähintään kaksi seuraavasta kolmesta edellytyksestä täyttyy eli yhtiöllä on yli 250 työntekijää, taseen loppusumma ylittää 17,5 miljoonaa euroa ja liikevaihto ylittää 35 miljoonaa euroa.

- Näillä raja-arvoilla kotimaisista pörssiyhtiöstä vain noin 20 jää direktiiviehdotuksen ulkopuolelle. Yli puolet small cap -yhtiöistä joutuisi raportoimaan hallituksen monipuolisuuspolitiikastaan, Linnainmaa sanoo.
Hän katsoo, että pienet pörssiyhtiöt (small cap) tulisi sulkea kokonaan direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle.

- Pörssiyhtiöitä koskevat laajat tiedonantovelvoitteet ovat jo nykyisellään listautumisen este. Yhtään lisäestettä ei ole enää varaa luoda, koska Helsingin pörssi kärsii jo ennestään uusien pörssiyhtiöiden puuttumisesta, Linnainmaa toteaa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita