Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Vähittäiskaupan ovet pysyvät kiinni helatorstaina

 
-
(Lehtikuva/Petra Piitulainen)
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on hylännyt kaksi hakemusta, jotka koskivat vähittäiskaupan harjoittamista tulevana helatorstaina.

Oulun kauppakamari haki poikkeuslupaa vähittäiskauppojen aukipitämiseksi helatorstaina Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien vähittäiskaupoille. Oulussa sijaitsevan Zeppelinin Yrittäjäyhdistys puolestaan haki poikkeuksellista aukioloa helatorstaiksi Zeppelinin kauppakeskuksen liikkeille.

Erityisinä syinä hakijat esittivät matkailijoiden palvelemisen. Hakijat perustelivat anomuksiaan erityisesti venäläisten matkailijoiden huomioonottamisella. Venäjällä on juhlapäivä 9.5.2013, jonka uskotaan lisäävän matkailijoiden määrää.

Hakemusten ja toimitetun selvityksen perusteella aluehallintovirasto katsoi, etteivät erityiset syyt vaikuttaisi palvelujen kysyntään merkittävästi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla helatorstaina. Sen vuoksi aluehallintovirasto hylkäsi hakemukset.

Virasto viittaa myös eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 16.10.2012 antamaan päätökseen kauppojen aukioloaikaa koskevien lupapäätösten oikeudellisista edellytyksistä.

Vähittäiskaupan ja parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista annetun lain mukaan ammattimaista vähittäiskauppaa ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä. Helatorstai on kirkkolain mukainen kirkollinen juhlapäivä.

Aluehallintovirasto voi kuitenkin erityisestä syystä sallia vähittäiskaupan harjoittamisen poikkeuksellisesti myös muinakin aikoina. Erityisenä syynä pidetään mm. matkailullisia tekijöitä, jotka vaikuttavat palvelujen kysyntään.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita