Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Mahtavin "Midas" johtaa 39 yrityksen kasvua

 
-
Sarjayrittäjän muista liiketoimista voi päätellä uusienkin ideoiden kantavuutta. Suomessa on runsaat 200 toimitusjohtajaa, joiden käsissä kasvaa ja kukoistaa vähintään kolme yritystä.


Parhaat johtajat ja innovatiivisimmat yrittäjät saavat liikeideat lentoon kerta toisensa jälkeen. Osa heistä pystyy viemään yhtä aikaa menestykseen montakin yritystä. Suomen Asiakastieto Oy:n tutkimuksen mukaan tällaisia erityisen eteviä ja kasvutavoitteissaan toistuvasti onnistuvia toimitusjohtajia on Suomessa 213.

He johtavat vähintään kolmea yritystä, jotka ovat kyenneet ainakin seitsemän prosentin kasvuun tuoreimmalla tilikaudellaan.

- Kasvua hakevat ja tavoitteissaan onnistuvat yritykset ja niiden johtajat kannattaa tunnistaa. On hyvin todennäköistä, että he pyrkivät monistamaan menestyksen reseptiä ja käyttävät hyviksi havaitsemiaan palveluntarjoajia myös uusien liikeideoidensa toteutuksessa, toteaa liiketoimintajohtaja Jarkko Anttiroiko Suomen Asiakastiedosta.

Tutkimusasetelman mukainen, vähintään kolmen kasvuyhtiön toimitusjohtaja on tyypillisesti 51-65-vuotias uusimaalainen mies. Hänen yrityksensä toimivat useimmiten kiinteistöbisneksessä tai kaupanalalla ja tekevät alle puolen miljoonan euron liikevaihtoa.

Asiakastiedon tutkimuksen mukaan enimmillään yksi henkilö johtaa peräti 39 vähintään seitsemän prosentin liikevaihdon kasvuun kyennyttä yritystä. 31-vuotiaan espoolaisjohtajan kaikki kasvuyritykset toimivat kiinteistöalalla.

Myös taitamattomuus kertautuu

Vastaavasti johtajan osaamattomuus näkyy monissa yrityksissä. Asiakastiedon tutkimuksen mukaan 112 henkilöä on toimitusjohtajana vähintään kolmessa yrityksessä, joiden liikevaihto laskettelee vähintään seitsemän prosentin alamäkeä.

Tällaisen henkilön suhdekartta loistaa yleensä punaisena kertoen yritteliäisyydestä, mutta viestien samalla toimitusjohtajan taipumuksesta epäonnistua.

- Hyvä johtaja oppii virheistään, mutta näillä tutkimuksen esiin nostamilla henkilöillä samat mokat tuntuvat toistuvan uusissa yrityksissä. Enimmillään sama henkilö on toimitusjohtajana yhdessätoista volyymiltaan selvästi supistuvassa yrityksessä, Anttiroiko kertoo.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita