Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Iltaherkuttelu vähenee oikealla aamupalalla

 
-
Maitorahkassa on paljon proteiinia. (Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)
Napostelu saattaa vähentyä, jos aamupalalla nauttii runsaasti proteiinia.

Iltaherkuttelusta eroon haluavien kannattaisi kiinnittää huomiota aamupalaansa, yhdysvaltalaistutkijat vihjaavat.

Aiemmissa tutkimuksissa kunnon aamiaisen nauttivien on huomattu syövän hallitummin päivän kuluessa ja välttyvän muita todennäköisemmin vyötärölihavuudelta. Aamupalan väliin jättävät ovat puolestaan muita alttiimpia sairastumaan diabetekseen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kaksikymmentä ylipainoista 18–20-vuotiasta yhdysvaltalaisnaista joko jättivät aamiaisen väliin, söivät normaalin aamiaisen tai 35 grammaa proteiinia sisältävän aamupalan. Kummassakin aamupalassa oli yhtä paljon energiaa, rasvoja, kuituja ja sokereita.

Kun tutkijat vertasivat ryhmiä toisiinsa, he havaitsivat proteiiniaamiaisia syöneiden pysyvän paremmin kylläisinä, minkä lisäksi magneettikuvauksissa heidän aivoissaan havaittiin vähemmän toimintaa, joka on yhdistetty ruoan haluamiseen. Proteiiniaamupalan syöneet myös vähensivät rasvaisten ja paljon sokeria sisältävien ruokien syömistä illalla.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havainnot pitää varmistaa vielä lisätutkimuksissa. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siitä kertoo uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita