Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Uniongelmat voivat edeltää Alzheimerin tautia

 
-
(Lehtikuva/Jussi Nukari)
Varhaisessa vaiheessa oleva Alzheimerin tauti voi näkyä erilaisina univaikeuksina jo ennen kuin varsinaiset muistiongelmat ja muut Alzheimerin taudin oireet ilmaantuvat.

Jos yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, unen häiriintyminen voi paljastaa osan dementioista nykyistä varhaisemmassa vaiheessa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat 145 vapaaehtoisen 45–75-vuotiaan tutkimuksiin. Selkäydinnäytteiden avulla tutkijat tunnistivat 35 osallistujaa, joilla oli hyvin varhaisen vaiheen Alzheimer.

Unitutkimusten sekä osallistujien pitämien unipäiväkirjojen perusteella tutkijat huomasivat, että varhaista Alzheimerin tautia sairastavat valvoivat ja liikkuivat öisin enemmän kuin terveet ja he myös nukkuivat enemmän päiväunia. Kun tutkijat keskittyivät huonoiten nukkuviin erikseen, he havaitsivat varhaisen Alzheimerin taudin heillä selvästi yleisemmäksi kuin normaalisti yönsä nukkuvilla.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä unihäiriöt ovat yleisiä Alzheimerin tautia sairastavilla, mutta varhaista ja vielä oireetonta Alzheimerin tautia ei juuri ole yhdistetty uniongelmiin.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita