Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kaupunkien tulvavedet aiotaan saada hallintaan

 
-
(Lehtikuva/Markku Ulander)
VTT:n johtamassa kaksivuotisessa hankkeessa etsitään ratkaisua kaupunkien tulvavesiongelmiin, jotka johtuvat äärimmäisten sääilmiöiden lisääntymisestä ja niiden aiheuttamista rankkasateista.

Tulvavedet aiheuttavat ongelmia tiheästi asutuissa kaupungeissa, joissa vesi ei usein pääse imeytymään maaperään ja sadevesiviemärien kapasiteetit eivät riitä suurille vesimassoille. VTT:n vetämässä hankkeessa etsitään ratkaisua tulvavesien hallintaan muun muassa pintamateriaaleja ja teknistä suunnittelua kehittämällä.

Kaupunkien kovien, vettä läpäisemättömien materiaalien, kuten asfaltin ja betonin korvaamiseksi tulvavesien hallintaan ollaan kehittämässä muun muassa uudenlaisia, vettä läpäiseviä pintamateriaaleja. Uusilla materiaaleilla voitaisiin korvata tiiviitä asfaltti-, betoni- ja kivipäällysteitä ja vähentää näin sadevesien kertymistä esimerkiksi kaduille ja toreille.

Tulvimista voidaan ehkäistä myös kehittämällä pinnan alla olevia rakenteita, kuten betonisoraa, putkistoja, suodatinkankaita ja vesisäiliöitä. Meneillään oleva CLASS-hanke on Tekesin osarahoittama. VTT:n lisäksi hankkeessa ovat mukana Helsingin, Espoon, Vantaan ja Oulun kaupungit sekä useita yrityksiä ja Rakennusteollisuus sekä Kiviteollisuusliitto.

Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä ruotsalaisen "Kaupunkiympäristöjen kestävän kehityksen mukaiset harmaat ja vihreät päällysrakenneratkaisut" -projektin kanssa. Ruotsalaisen betoni-instituutin CBI:n koordinoimaa hanketta rahoittaa Vinnova ja siinä on 22 partneria.

Hankkeissa kehitettyjä vettä läpäiseviä pintoja ja niiden alla olevia kuivatus- ja vedenhallintajärjestelmiä on tarkoitus pilotoida projektiin osallistuvissa kaupungeissa.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita