Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Ruotsalaistutkimuksista uutta tietoa puutiaisaivotulehduksesta

 
-
Ruotsalaistutkimuksen mukaan lapsilla, joilla oli diagnosoitu puutiaisaivotulehdus (TBE), ilmeni huomattavasti useammin väsymystä, toistuvaa päänsärkyä ja ärtyvyyttä kuin kontrolliryhmään kuuluvilla tai neuroborrelioosin sairastaneilla lapsilla.

Lasten puutiaisaivotulehdusta (TBE) on yleisesti pidetty aikuisten versiota lievempänä, ja sitä on tutkittu vähemmän kuin aikuisilla. Lasten puutiaisaivotulehduksen oireet akuutissa vaiheessa ovat usein epämääräisiä ja poikkeavat aikuisten oireista. TBE saattaa esimerkiksi aiheuttaa lähinnä väsymystä ja/tai pahoinvointia, mistä johtuen diagnoosi voi jäädä tekemättä.

Ruotsissa tehdyissä pediatrisissa tutkimuksissa on todettu, että TBE aiheuttaa lapsilla sekä lyhyt- että pitkäkestoisia neurologisia vaikutuksia.

– Uuden tutkimustiedon pohjalta on syytä epäillä, että pitkäaikaisia neurologisia vaikutuksia voi ilmetä varsin monilla. Etenkin viruksen riskialueilla aiemmin sairastettu TBE tulisi muistaa ottaa huomioon lasten ja nuorten päänsärkyjen, oppimisen ja tunne-elämän häiriöiden erotusdiagnostiikassa, lastentautien dosentti, lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila kertoo.

Väsymystä, toistuvaa päänsärkyä ja ärtyvyyttä

Tukholman Karoliinisessa instituutissa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että lapsilla, joilla oli diagnosoitu TBE, ilmeni huomattavasti useammin väsymystä, toistuvaa päänsärkyä ja ärtyvyyttä kuin kontrolliryhmään kuuluvilla tai neuroborrelioosin sairastaneilla lapsilla.

Lisäksi tutkimus osoitti, että TBE:n sairastaneilla lapsilla oli verrokki- ja kontrolliryhmiä huomattavasti enemmän akuutteja sairaskohtauksia, diagnoosista pisimmillään jopa vuoden mittaiseksi venyvä toipumisaika sekä enemmän sairauspoissaoloja koulusta.

Tutkimuksen seurantavaiheessa joillakin TBE-ryhmään kuuluvilla lapsilla havaittiin myös vaikeuksia useissa kognitiivisissa toiminnoissa, kuten muistin toiminnassa ja havaitsemisessa, sekä jopa tunne-elämässä.

Suomessa TBE:tä esiintyy Ahvenanmaalla ja sen lisäksi yksittäistapauksina myös Turun saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa ja Varkauden seudulla. Suomen länsirannikko on myös kohonneen riskin aluetta.

Uusia riskialueita sairastua TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen Suomessa kesällä 2013 ovat Kuopio ja Kotkan saaristo.

Ensisijaiseksi suojaksi puutiaisaivotulehdusta vastaan suositellaan rokotetta kaikille Euroopan TBE-riskialueilla liikkuville. Rokote on hyvä ottaa ennen puutiaissesongin alkua parhaan mahdollisen suojan aikaansaamiseksi.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita