Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Kuitu saattaa ehkäistä aivohalvauksia

 
-
Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat näyttäisivät säästyvän aivohalvauksilta muita todennäköisemmin, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Luultavasti tämä johtuu aivohalvauksen riskitekijöistä, kuten verenpainetaudista ja kolesteroliongelmista, joita kuidun syöminen vähentää.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Stroke-lehdessä, ja niiden perusteella sairastumisriski pienenee noin 7 prosenttia jokaista 7 gramman päivittäistä kuituannosta kohden. Tämän verran kuitua saa esimerkiksi muutamasta hedelmästä ja annoksesta täysjyväpastaa.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että kuituun liitetty suojavaikutus on suurempi henkilöillä, joilla on jo monia aivohalvauksen riskitekijöitä. Kuitupitoisen ruoan painottaminen olisikin paikallaan etenkin heille, tutkijat kirjoittavat.

Havainnot perustuvat kahdeksan aivohalvaustutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita