Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Erkon säätiöltä 2,5 miljoonaa euroa syöpätutkimukseen

 
-
Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 2,5 miljoonan euron apurahan akatemiaprofessori Lauri Aaltosen tutkimusryhmälle hankkeeseen, jossa selvitetään periytyvän syöpäalttiuden syitä.

– Tämän tutkimushankkeen tavoite on selvittää erityisesti paksusuolisyövän geneettiset taustatekijät kasvainnäytteitä sekvensoimalla, ja tämän uuden tiedon pohjalta tuottaa uusia, entistä parempia riskinarviointi-, ehkäisy-, diagnoosi- ja hoitomenetelmiä suomalaisten hyväksi, Aaltonen sanoo.

Tutkimusmenetelmänä käytetään koko genomin sekvensointia (WGS), ja tutkimusaineisto on koottu Suomesta. Tutkijoilla on käytössään yli 3 000 kudosnäytteen kokoelma. Näytteet on koottu tutkimuksesta kiinnostuneilta syöpäpotilailta vuosien aikana. Näytteisiin on myös yhdistetty tutkimuksen kannalta tärkeät väestö- ja terveystiedot

Koko genomin tutkimisella näytteistä saadaan irti mahdollisimman paljon tietoa. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että on pystyttävä käsittelemään ja analysoimaan valtavia datamääriä, jotta tieto saadaan jalostetuksi käyttökelpoiseen muotoon.

– Ilman rahaa tällaista tutkimusta ei tehdä, se on selvä. Olemme tähän mennessä tehneet eri projekteissa parisataa koko genomin sekvensointia, ja jo se määrä on imenyt rahoituksemme varsin kuiviin. Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämä rahoitus on meille aivan valtavan tärkeä. Nyt voimme nostaa tutkimuksemme aivan uudelle tasolle, Aaltonen toteaa.

Akatemiaprofessori Lauri Aaltosen tutkimusryhmä kuuluu Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan genomibiologian tutkimusohjelmaan. Aaltonen johtaa myös Suomen Akatemian syöpägenetiikan huippuyksikköä.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita