Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Loistauti romahdutti viherpeippokannan

 
-
Suomen viherpeippokanta on romahtanut puoleen muutamassa vuodessa. Syynä nopeaan taantumaan on lintuihin tarttunut loinen, joka on levinnyt Suomeen Länsi-Euroopasta.

Trichomonas gallinae -alkueläimen aiheuttama loistauti on vähentänyt viherpeippokantaa etenkin Etelä-Suomessa, jossa pesimäkanta on pudonnut noin puoleen ja talvikanta kolmannekseen vuosina 2006–2010. Keski-Suomessa taantuminen on vähäisempää ja Pohjois-Suomessa määrät eivät ole laskeneet.


Luonnontieteellisen keskusmuseon tämän talven talvilintulaskennat osoittavat, että taantuma on jatkunut myös viime vuodesta.

– Taantuminen on ollut järkyttävän nopeaa, ja se täyttäisi jo reilusti uhanalaisuusluokituksen kriteerit, toteaa linnustonseurannasta vastaava intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Linnuilla havaittava loinen ei tartu ihmisiin tai kotieläimiin. Loista on esiintynyt Euroopassa jo pitkään kyyhkysillä ja petolinnuilla, mutta peippolinnuilla se havaittiin ensimmäisen kerran Britanniassa vasta vuonna 2005. Loinen löydettiin ensikertaa Suomessa vuonna 2008. Tautia on tavattu Suomessa satunnaisesti myös muilla lintulajeilla.

– Loisen aiheuttama tulehdus estää lintua nielemästä, joten linnut kuolevat lopulta nälkään. Tauti tarttuu, kun terveet yksilöt syövät ravintoa, joka on sairaiden lintujen suun eritteiden tahraamaa, kertoo tutkija Marja Isomursu Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Pakkanen kuitenkin tappaa loisen nopeasti, ja tämän takia sitä esiintyy Suomessa vain lämpiminä kuukausina. Ihmiset voivat myös estää taudin leviämistä, koska loinen leviää helpoiten paikoissa, joissa ruokailee useita viherpeippoja samalla paikalla. Lintujen ruokinta tulisi aloittaa vasta kun kunnollinen pakkaskausi alkaa. Erityisen tärkeää tämä on paikoilla, jossa esiintyy säännöllisesti viherpeippoja.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita