Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Arkeologit lähtevät jälleen Lapin maastoon

 
-
Metsähallituksen arkeologit lähtevät tänä kesänä kartoittamaan kulttuuriperintöä Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistoissa, muutamilla Etelä-Lapin Natura-alueilla sekä metsätalousalueilla Kittilässä, Sodankylässä ja Inarissa.

Kerättyä tietoa tarvitaan luonnonsuojelualueiden ja talousmetsien käytön suunnittelussa, itse kohteiden suojelussa sekä koulutuksessa. Kulttuuriperintötietoa välitetään opastuskeskuksissa, maasto-opasteissa, netissä ja tiedotusvälineissä.

- Kulttuuriperinnön tuntemus auttaa metsien monimuotoisen käytön ja kestävän kehityksen suunnittelussa. Työllä halutaan myös nostaa kulttuuriperinnön arvostusta, sanoo Metsähallitus.

Viime vuosien kartoituksissa löydetyt ihmistoiminnan jäljet paljastavat maankäytön historiaa maamme asuttamisesta lähtien nykypäiviin saakka. Metsistä ja tuntureilta on löydetty asuinpaikkoja varhaisimmalta kivikaudelta toisen maailmasodan sotilasleireihin.

Peuranpyyntikuopat, vanhat savottakämpät ja kullankaivuun jäljet puolestaan kertovat ihmisten sopeutumisesta pohjoisen luontoon ja kyvystä hyödyntää luonnon antimia.

Metsähallitus myös pyytää yleisöltä havaintoja mahdollisista ihmistoiminnan jäänteistä kyseisillä alueilla.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita