Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Italian presidentin hovi kuin faaraolla – samoin kulut

 
-
quirinale palazzo 00002013
Presidentin virka-asunto, 1200 huoneen Palazzo Quirinale.
Italian parlamentti ryhtyy äänestämään maalle uutta presidenttiä torstaina 18. huhtikuuta. Presidentti-instituutio on maassa yleisesti arvostettu, mutta kulut veronmaksajille ovat faaraomaiset.

Italian presidentti pitää majaansa entisessä paavien ja sittemmin Italian kuninkaiden 1200 huoneen palatsissa Palazzo del Quirinalessa Roomassa. Presidentti-instituutio maksaa vuodessa liki 230 miljoonaa euroa, ja presidentin "hoviin" kuuluu yli 1700 työntekijää.

Sosialistitaustainen väistyvä presidentti Giorgio Napolitano on kuitenkin tehnyt kulunkeihin symbolisen kolmen miljoonan euron leikkauksen ja jäädyttänyt vuosipalkkionsa vuoden 2010 tasolle 239 182 euroon. Presidentin neuvonantajien ja konsulttien palkkoihin kuluu 2,6 miljoonaa euroa vuodessa.

1580-luvulla rakennetun jättimäisen palatsin ylläpito luonnollisesti maksaa ja se on täynnä taideaarteita. Rahaa uppoaa myös presidentilliseen Castelporzianon 5892 hehtaarin maatila Rooman lähellä sekä Roseberyn huvilaan Napolissa.

Presidentin kanslia on perustellut kuluja sillä, että ne ovat linjassa muiden maiden vastaavien instituutioiden kulujen kanssa.

Suomessa tasavallan presidentin kulut kaikkinensa olivat viime vuonna noin 16 miljoonaa euroa. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön palkkio laski 160 000 eurosta vuodessa 126 000 euroon hänen omasta esityksestään.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita