Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Italia uusiin vaaleihin? - Berlusconi valmis pääministeriehdokkaaksi

 
-
chigi palazzo rooma 03032013 ilkka ahtokivi
Pääministerin virka-asuntoon Palazzo Chigiin ei näy löytyvän uutta asukasta. (Kuva: Ilkka Ahtokivi)
Italiaan ei ole saatu lähes kahden kuukauden suhmuroinnin jälkeen uutta hallitusta. Oikeistokoalition vetäjä Silvio Berlusconi ilmoittaa jo olevansa valmis uusiin vaaleihin.

Italian parlamenttivaalit pidettiin 24. ja 25. helmikuuta ja siitä lähtien maahan on yritetty saada aikaan uutta hallitusta Mario Montin johtaman toimitusministeriön tilalle. Vaalitulos johti pattitilanteeseen, josta ei näytä olevan ulospääsyä.

Vasemmistolainen Pier Luigi Bersanin vaaliliitto sai niukimman mahdollisen enemmistön maan parlamentin alahuoneeseen. Vaaliliitto sai edustajainhuoneeseen 29,5 prosenttia ja senaattiin 31,6 prosenttia äänistä. Silvio Berlusconin keskustaoikeistolainen vaaliliitto sai edustajainhuoneeseen 29,2 prosenttia ja senaattiin 30,7 prosenttia äänistä.

Populistinen ja eurovastainen Viiden tähden liike, joka sai vaaleissa senaattiin 23,8 prosenttia äänistä ja edustajainhuoneeseen 25,5 prosenttia äänistä, ei suostu mihinkään hallitukseen.

Maan hallitseminen vaatisi enemmistön molempiin kamareihin, mutta sellaista ei ole näköpiirissä. Vähemmistöhallituksella puolestaan ei olisi mitään elämisen edellytyksiä nykytilanteessa.

Kuvioita sotkee myös se, että maan parlamentin pitäisi ryhtyä valitsemaan Italialle uutta presidenttiä ensi viikolla. Presidentti Giorgio Napolitanon kausi päättyy 15. toukokuuta.

Berlusconi on useaan otteeseen tarjoillut Bersanille suurta koalitiota eli oikeiston ja vasemmiston yhteishallitusta. Viimeksi hän teki sen lauantaina ja Bersani tyrmäsi ajatuksen jälleen kerran, koska se ei hänen mukaansa ole vastaus maan ongelmiin. Bersani katsoo, että Italian kriisi on Berlusconin hallitusten syytä.

Jos ei, kesäkuussa uurnille

- Vaaleista on kulunut lähes 50 päivää eikä hallituksesta ole tietoakaan. Tällaisen kriisin aikana emme voi elää tällaisen halvaannuksen tilassa, Berlusconi sanoi lauantaina Etelä-Italian Barissa.

- Olemme valmiita hallitukseen vasemmiston kanssa ja etsimään yhdessä maalle presidentin. Mutta nämä herrat sanoivat meille ei, vaikka he saivat vaaleissa vain 0,3 prosenttia enemmän ääniä kuin me. Bersani haluaa äänemme, mutta ei meitä hallitukseen, hän jatkoi.

Berlusconi totesi, että "jos maahan ei saada pian vakaata ja vahvaa hallitusta, on parempi antaa kansalaisille sananvalta ja äänestää kesäkuussa".

Yhtenä mahdollisena nimenä presidenttikaavailuissa on ollut vasemmistolainen entinen EU:n komission puheenjohtaja, Italian ex-pääministerinäkin toiminut professori Romano Prodi. Berlusconille hän ei käy.

- Jos hänestä tulee tasavallan presidentti, kaikkien kannattaa muuttaa ulkomaille, hän sanoi.

Viiden tähden liike on pyöritellyt kymmenen presidenttikandidaatin nimeä, joukossa muun muassa puoleen puheenjohtaja, koomikko Giuseppe Grillo, Prodi, mafianvastainen tuomari Gian Carlo Caselli ja satiirinen näytelmäkirjailija Dario Fo.

Lähteet:
Radiotelevisione italiana RAI
Corriere della Sera
ilpopolodellaliberta.it

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita