Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Korvauskäytäntö syynä? Norjalaiset "sairaampia" kuin ruotsalaiset ja suomalaiset

 
-
(Lehtikuva/Markku Ulander)
Tuoreen vertailun mukaan norjalaiset ovat kaksi kertaa enemmän poissa töistä sairauden vuoksi kuin ruotsalaiset. Syyksi mainitaan muun muassa korvauskäytäntö.

Norjan sairauspoissaolot ovat kasvnaeet kahden viimeisimmän vuosineljänneksen aikana 3,8 prosenttia.

- Sairausajan palkkasäännöstö on tehnyt meistä kaksi kertaa "sairaampia" kuin ruotsalaiset, aihetta koskevan kirjan kirjoittaja Nicolay Skarning, sanoo dn.no-lehdelle.

Norjassa ei sairauden sattuessa tunneta karenssipäiviä. Täysi palkka juoksee ensimmäisestä sairauspäivästä 16 päivän ajan.

Skarning on ehdottanut työministeri Anniken Huitfeldtille säännöstön muuttamista, mutta vuodesta 1978 voimassa ollutta säännöstöä voi eri tahojen mukaan olla vaikea muuttaa.

Samaan aikaan, kun norjalaiset ovat paljon poissa töistä vähintäänkin nimellisen sairauden vuoksi, peräti 9,5 prosenttia maan väestöstä on ennenaikaisella eläkkeellä. Tästä Norjan valtiolle koituva vuotuinen lasku on 60 miljardia Norjan kruunua eli vajaat kahdeksan miljardia euroa.

Ruotsissa ennenaikaisella eläkkeellä olevien määrä on kolmanneksen pienempi kuin Norjassa.

Suomi Pohjoismaiden kakkonen

Pohjoismaiden työnantajakeskusjärjestöjen tiedustelujen mukaan Suomessa oli vuonna 2011 Norjan jälkeen toiseksi eniten sairauspoissaoloja. Tiedot koskevat järjestöjen jäsenyrityksiä eli yksityistä sektoria.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) mukaan Suomessa sairauspoissaolojen osuus työajasta oli vuonna 2011 teollisuuden työntekijöillä 6,2 prosenttia teoreettisesta säännöllisestä työajasta. Määrä oli sama kuin edellisenä vuonna. Työntekijää kohti sairauspoissaoloja oli keskimäärin 117 tuntia vuodessa, mikä vastaa noin kolmen viikon työpanosta.

Eniten sairaus- ja tapaturmapoissaoloja Suomessa oli vuonna 2011 elintarviketeollisuuden työntekijöillä, joiden poissaoloprosentti oli 8,1. Poissaolotunteina tämä on 149 tuntia, mikä vastaa noin 19 työpäivää henkilöä kohti.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita