Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

"Bostonin pommi-iskut eivät tulleet yllätyksenä"

 
-
boston2 maraton pommi 15042013
(Lehtikuva/AFP)
Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset ovat osanneet odottaa Bostonin pommi-iskujen kaltaista hyökkäystä jo pidemmän aikaa, arvioi Helsingin yliopiston terrorismiin erikoistunut tutkija Leena Malkki.


Malkin mukaan tämänkaltaista iskua, joka kohdistuu niin sanottuun pehmeään kohteeseen, on pelätty jo pidemmän aikaa. Pehmeitä kohteita ovat nimenomaan vaikeasti suojattavat joukkotapahtumat.

- Tämä ei kyllä tule yhdellekään turvallisuusviranomaiselle yllätyksenä. Tämä on päinvastoin se, mitä on pelätty, Malkki sanoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa eri maiden turvallisuusviranomaiset ovat miettineet paljon, kuinka tämänlaisia iskuja vastaan voidaan suojautua. Esimerkiksi olympialaisten turvatoimien suunnittelussa on ollut samanlaisia haasteita.

- Nyt herää tietysti kysymys, mitä voitaisiin tehdä enemmän. Luonteeltaan tämänkaltaiset joukkotapahtumat ovat sellaisia, että niitä on käytännössä mahdoton suojata täysin.

Ei selviä tunnusmerkkejä

Malkin mielestä Bostonin maratonin yhteydessä eilen tapahtuneissa pommi-iskuissa ei ole toistaiseksi selviä tunnusmerkkejä, joiden perusteella voitaisiin arvioida, onko kyse poliittisesta vai yksittäisestä mielenilmauksesta. Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuka on tekojen taustalla.

- Teko ei ole tyypiltään sellainen, joka olisi erityisen tyypillinen jollekin tietylle toimijalle. Se, että tämä on kohdistettu selvästi sivullisiin tarkoituksena aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa, rajaa ehkä jonkin verran mahdollisia tekijöitä.

Ekoterrorismi on ollut näkyvä ilmiö Yhdysvalloissa viime vuosina.

- Se ei kuitenkaan ole ollut ollenkaan tämäntyyppistä, vaan heidän agendansa mukaan paljon kohdennetumpaa ilman sivullisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

"Ei täysin amatööri"

Malkin mukaan iskujen tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa. Maratonin yhteydessä räjäytetyt pommit oli sijoitettu toisistaan hieman erilleen ja laukaistiin peräkkäin, jotta uhrimäärä olisi mahdollisimman suuri.

- Se, että pystytään rakentamaan kaksi pommia ja viemään ne paikalle, tarkoittaa sitä, että ei voi olla täysin amatööri.

Malkki sanoo, että pommeista tarvitaan enemmän tietoa, ennen kuin tilannetta voidaan arvioida paremmin.

Eri vahvistamattomien lehtitietojen mukaan pommeja oli asetettu kolme tai neljä kappaletta, joista ainakin yksi onnistuttiin purkamaan.

- Jos tosiaan on tämä yksi pommi, joka ei räjähtänyt, niin se on tutkimusten kannalta hyvä asia, koska pommin tutkiminen voi tuoda lisätietoa.

- Kun kaikki käsillä oleva tieto laitettaan yhteen, saadaan sellainen kuva, että täysin amatööri ei voi olla, mutta tällaisen iskun toteuttaminen ei myöskään vaadi hirveän suuria resursseja.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita