Tilaa uutiskirje

Uutiskirje lähetetään sinulle joka arkipäivä

Aselakiäänestys: "Häpeän päivä Washingtonille"

 
-
Barack Obama. (AFP/Lehtikuva)
Presidentti Barack Obaman ajama aselakien kiristäminen kaatui täpärästi Yhdysvaltain senaatin äänestyksessä keskiviikkona.

Televisiolausunnossaan näkyvästi kimpaantunut Obama leimasi äänestyksen tuloksen "melkoiseksi häpeän päiväksi Washingtonille". Hän kuitenkin vannoi jatkavansa taistelua aselakien uudistamiseksi.

Demokraattien ja republikaanien kuukausia hioma lakipaketti olisi tarvinnut taakseen vähintään 60 ääntä tullakseen hyväksytyksi. Raja jäi vain kuuden äänen päähän.

Äänestyksessä republikaanit ja joukko konservatiivisimpia demokraatteja peittosivat esitykset, jotka olisivat kieltäneet rynnäkköaseet ja niiden pidennetyt lippaat.

Myös verkossa ja asenäyttelyisssä aseita ostavien henkilöiden riskostaustan selvittämiseen pakottava lakialoite kaatui, vaikka se oli valmisteltu puolueryhmien yhteistyönä ja vaikka jopa 90 prosenttia kansalaisista antoi sille tukensa mielipidemittauksissa.

- Sen sijaan, että olisivat tukeneet tätä kompromissia, aselobbarit ja heidän liittoilaisensa valehttelivat tietoisesti sen sisällöstä, Obama totesi.

Hän myös syytti republikaaneja senaatin sääntöjen vääristelystä riskostaustaselvitysten tyrmäämiseksi.

Vain rekisteröityneet voivat kommmentoida artikkeleita